Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ciasto orzechowe z kremem, idealne do porannej kawy

DM
DM
Ciasto orzechowe z kremem, idealne do porannej kawy. Do niedzielnej kawy polecam cisto z orzechami, dżemem i kremem. Czas poświęcony na upieczenie ciasta, zostanie odwzajemniony jego pysznością.

Ciasto orzechowe z kremem, idealne do porannej kawy
Składniki:
4 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru,
1 i 1/2 kostki margaryny,
6 żółtek,
1 mały proszek do pieczenia.

Do przełożenia:
6 białek,
1 szklanka cukru,
1 słoik dżemu w ulubionym smaku lub powideł,
20 dkg łuskanych i posiekanych orzechów włoskich,
1 opakowanie kremu karpatkowego,
100 g wódki,

Polewa:
1 gorzka czekolada

Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto jak na makaron. Jeśli będzie zbyt gęste dolewamy trochę mleka. Dzielimy na połowę i wykładamy do dwóch równych prostokątnych blach do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy powidła lub dżem.

Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę. Wykładamy równo na obydwie blachy ciasta i posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 30 - 40 minut.

Krem karpatkowy wykonujemy według przepisu podanego na opakowanie, wlewamy alkohol, nie jest to konieczne. lecz dla podniesienia smaku możemy krem wzbogacić o wódkę.

Na upieczone pierwsze ciasto po ostygnięciu, nakładamy krem. Przykrywamy drugim plackiem odwracając go uprzednio warstwą orzechową do dołu. Polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy orzechami.
Smacznego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zbaszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto