Szkoła uczestniczy w projekcie dzięki opracowaniu oryginalnego przepisu, którego głównym składnikiem jest antrykot wołowy w towarzystwie produktów regionalnych. Propozycją reprezentantów szkoły z Kościelca (Katarzyny Hryciuk i Jolanty Chruścielskiej) był przepis na steki wołowe na sosie z zielonego pieprzu, z dodatkiem karmelizowanych jabłek, jarmużu i pikli z młodych warzyw oraz pieczone ziemniaki i topinambur z sosem wiśniowym.
Zobacz: Nauczycielki ZSRCKU Kościelec na warsztatach kulinarnych [ZDJĘCIA]
Nauczyciele mają już za sobą pierwszy etap projektu, czyli szkolenie przygotowujące ich do prowadzenia zajęć z uczniami w szkołach.
Dalsza część realizacji programu zakłada dwumiesięczne zajęcia warsztatowe w szkołach. W tym czasie nauczyciele będą odkrywać produkty regionalne i uczyć się praktycznie wykorzystywać je w kreowaniu nowych potraw.
W dalszej części przewidziano konkurs kulinarny dla uczniów. Spośród wszystkich zgłoszeń jury wybierze 10 najlepszych propozycji, których autorzy zostaną zaproszeni na finał konkursu. Nagrodą w konkursie dla uczniów jest kurs kulinarny w Akademii Marcina Budynka.
Masz swoje zdanie i chcesz się nim podzielić? Napisz o tym na naszym FORUM KOŁO
Widziałeś coś ciekawego? Chcesz nas o czymś poinformować? Napisz do nas: [email protected]
Młodzi często pracują latem. Głównie bez umowy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?