5 z 6
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Azotany zawarte w burakach i przetworach z ich dodatkiem...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/54/25/63a40e1f5dfdc_o_large.jpg)
fot. lightfieldstudios/123RF
Dlaczego warto jeść barszcz czerwony i buraki? Wspierają układ krążenia, łagodzą objawy niestrawności oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi
Poprawiają pamięć i koncentrację
Azotany zawarte w burakach i przetworach z ich dodatkiem rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu do mózgu trafia znacznie większa ilość krwi. To sprawia, że narząd ten jest znacznie lepiej dotleniony, znika zmęczenie, poprawia się pamięć i koncentracja, szybkość reakcji oraz proces uczenia się. Regularne spożywanie barszczu czerwonego, soku z buraka lub zakwasu może również opóźnić proces starzenia się komórek w organizmie, a także zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.