MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Obowiązkowym daniem na Wigilię jest bigos, czyli potrawa z...
fot. joannawnuk/123RF

Jak zjeść zdrowo na Wigilię? Wybieraj dania z tymi produktami. Najlepsze składniki znajdziesz w wielu świątecznych daniach

Zdrowe potrawy świąteczne. Kapusta

Obowiązkowym daniem na Wigilię jest bigos, czyli potrawa z długo gotowanej kiszonej kapusty, do której niektórzy dodają też tej świeżej. W swojej zwyczajowej postaci jest to bigos postny, czyli bezmięsny, a przez to znacznie lżejszy i zdrowszy.

Najbardziej wartościowa jest sama baza potrawy, kiszonki obfitują bowiem w kwas mlekowy i inne korzystne związki powstające w trakcie fermentacji. Wywołujące ją bakterie mlekowe wspomagają organizm nawet w postaci nieaktywnej, czyli po długim duszeniu. Dzięki niemu kapusta jest łatwiej strawna, a dodatek grzybów, suszonych śliwek i innych naturalnych dodatków wzbogaca danie w antyoksydanty. Jest ono też cennym źródłem związków mineralnych, ale pod warunkiem, że kiszonej kapusty przed gotowaniem nie odciska się z soku, a tym bardziej nie płucze. Jeśli potrawa jest zbyt kwaśna lub słona, uratuje ją właśnie świeża kapusta. Albo dodatek mało posolonego grochu, z którym się ją jada – danie zyskuje wtedy cenne białko i inne roślinne związki.

Zobacz również

Wypadek na DTŚ w Zabrzu. Lądował śmigłowiec LPR

Wypadek na DTŚ w Zabrzu. Lądował śmigłowiec LPR

Klaudia Alagierska: Atmosfery na trybunach ŁKS może nam zazdrościć cała Polska

Klaudia Alagierska: Atmosfery na trybunach ŁKS może nam zazdrościć cała Polska

Polecamy

Makaron z cukinią w kremowym sosie z dodatkiem sera. Obiad gotowy w kwadrans

Makaron z cukinią w kremowym sosie z dodatkiem sera. Obiad gotowy w kwadrans

Mistrzowie Motoryzacji. Gala finałowa plebiscytu Polska Press Grupy 22 czerwca

Mistrzowie Motoryzacji. Gala finałowa plebiscytu Polska Press Grupy 22 czerwca

Czy kebab jest zdrowy? Dietetyk wyjaśnia

HIT DNIA
Czy kebab jest zdrowy? Dietetyk wyjaśnia