8 z 10
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Żurawina zawiera witaminy A, E, C, B, antocyjany, czyli...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/c9/41/65117a8b1fa3e_o_large.jpg)
fot. pixabay.com
Jeszcze możesz znaleźć je w swojej okolicy. Dzikie rośliny jadalne do zebrania w październiku. Gdzie rosną i jak je wykorzystać?
Żurawina
Żurawina zawiera witaminy A, E, C, B, antocyjany, czyli naturalne barwniki oddziałujące korzystnie na naczynia krwionośne, błonnik, karoten, minerały: potas, fosfor, jod, magnez, żelazo, sód. Strona Zdrowia poleca syrop z żurawiny.
Potrzebne składniki: 2 i 1/4 szklanki świeżej żurawiny, 1 szklanka cukru, 1 szklanka wody.
Przygotowanie syropu: W średnim rondlu należy umieścić żurawinę, cukier i wodę i zagotować na małym ogniu. Następnie jeszcze bardziej zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut, aż żurawina będzie miękka, ale nie pęknie. Ostudzić i przetrzeć przez sito o drobnych oczkach do wyparzonej butelki lub słoika. Syrop przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce. Aby przedłużyć jego trwałość można poddać go procesowi pasteryzacji.