MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Mrożony dorsz w panierce jeszcze nigdy nie był tak dobry. Wedle tej metody ryba nigdy się nie rozpada. Ważny jest jeden krok

Redakcja
Chrupiący dorsz w panierce to świetne danie nie tylko na piątkowy obiad.
Chrupiący dorsz w panierce to świetne danie nie tylko na piątkowy obiad. Gettty Images/Ravsky/zdjęcie ilustracyjne
Usmażenie dorsza w panierce może przysporzyć kilka trudności. A to panierka przywiera do patelni, albo ryba rozpada się pod wpływem temperatury. Na każdy z tych scenariuszy można znaleźć odpowiednią metodę i zaradzić potencjalnej katastrofie. Wystarczy wypróbować prosty przepis na dorsza w panierce, aby cieszyć się pysznym obiadem. Tym daniem będą się rozkoszować najwięksi smakosze ryb.

W skrócie

Smażenie dorsza w panierce wymaga przestrzegania kilku zasad. Mrożonego dorsza należy rozmrozić w lodówce, następnie przełożyć na blat kuchenny i odcisnąć z nadmiaru płynu. Świeżą rybę warto osuszyć ręcznikiem papierowym. Co więcej, dorsz powinien być panierowany nie tylko w samej mące. Warto moczyć go w jajku i mące, aby panierka dobrze się trzymała. Ponadto warto korzystać z bułki tartej doprawionej ulubionymi ziołami np.: tymiankiem lub rozmarynem. Dzięki użyciu jajka panierka się nie przywrze do patelni. Warto też kłaść kawałki ryby na patelnię z rozgrzanym olejem. Dorsz się nie rozpadnie, gdy ryba będzie miała temperaturę pokojową i będzie położona na gorący tłuszcz. Te proste zasady zagwarantują zwartą strukturę ryby i obłędny smak.

Widok z góry na dorsza w panierce z ćwiartkami cytryny posypane natką pietruszki, w tle widoczny sos w misce
Chrupiący dorsz w panierce to świetne danie nie tylko na piątkowy obiad. Gettty Images/Ravsky/zdjęcie ilustracyjne

Dorsz w panierce – prosty przepis na rybę

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut (panierowanie + smażenie).
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 filety rozmrożonego lub świeżego dorsza,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 60 g bułki tartej,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 50 ml oleju rzepakowego do smażenia.

Jak zrobić dorsza w panierce?

Sposób przygotowania:

  1. Dorsza osuszyłam papierowym ręcznikiem i pokroiłam na mniejsze kawałki.
  2. Następnie do mąki pszennej dosypałam sól i pieprz.
  3. Według uznania można dodać suszony tymianek.
  4. Rybę obtoczyłam w mące, rozkłóconym w misce jajku i w bułce tartej. Można także obtoczyć dorsza w jajku i w samej mące.
  5. Na patelni z grubym dnem wlałam olej i rozgrzałam go na średniej mocy palnika.
  6. Kawałki dorsza w panierce kładłam na gorący tłuszcz i smażyłam na złoto z obu stron.
  7. Usmażony dorsz w panierce jest gotowy do podania. Najlepiej smakuje zaraz po usmażeniu.

Panierka do dorsza inaczej

W miejsce tradycyjnej bułki tartej można użyć zmielonych płatków owsianych, albo wymieszać ją z rozdrobnionymi orzechami. Świetnie sprawdzają się też otręby pszenne oraz zmielone pestki np.: słonecznika lub pestki dyni. Można także sięgnąć po panierkę panko dobrze znaną w kuchni japońskiej.

Zobacz inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Mrożony dorsz w panierce jeszcze nigdy nie był tak dobry. Wedle tej metody ryba nigdy się nie rozpada. Ważny jest jeden krok - Strona Kuchni

Wróć na slupca.naszemiasto.pl Nasze Miasto