MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najgorsza baza kanapki to pieczywo z białej mąki, w tym to...
fot. Sinan Kocaslan/Getty Images

Najgorsze dodatki do kanapki. Te składniki sprawią, że posiłek z pieczywem będzie niezdrowy i tuczący. Czym je zastąpić?

Najgorsze dodatki do kanapki. Biały chleb

Najgorsza baza kanapki to pieczywo z białej mąki, w tym to barwione na ciemno karmelem (przetworzonym cukrem). Nie ma w nim tego, co w pieczywie wartościowe – błonnika, białka, składników mineralnych, witamin z grupy B. Wysoki indeks glikemiczny tego utraprzetworzonego produktu sprawia, że jedzenie białego chleba i bułek prowadzi do rozwoju otyłości, cukrzycy, chorób serca i niektórych nowotworów. Ochronne działanie ma pieczywo z mąki pełnoziarnistej (razowej) lub tylko częściowo odsianej. Powinna być na pierwszym miejscu listy składników, gdzie mogą znaleźć się także pełne ziarna, otręby i różne nasiona. Warto wybierać chleb na zakwasie – żytni razowy, sitkowy lub staropolski, a także chleby mieszane pszenno żytnie czy bułki na zakwasie.

Zobacz również

Festiwal z książką w roli głównej w Bydgoszczy. Trwa XIII edycja „LiterObrazków"

Festiwal z książką w roli głównej w Bydgoszczy. Trwa XIII edycja „LiterObrazków"

Zawody Rowerkowe w Bydgoszczy - poszukajcie się na zdjęciach!

NASZA AKCJA
Zawody Rowerkowe w Bydgoszczy - poszukajcie się na zdjęciach!

Polecamy

Maroko i Włochy za ok. 100 zł? Szybka wyprzedaż biletów lotniczych

Maroko i Włochy za ok. 100 zł? Szybka wyprzedaż biletów lotniczych

Powiadomienie z Facebooka o sztucznej inteligencji. O co chodzi?

Powiadomienie z Facebooka o sztucznej inteligencji. O co chodzi?

Zaskoczenie na maturze z fizyki. Uczniowie podzieleni. „Modliłam się nad arkuszem”

Zaskoczenie na maturze z fizyki. Uczniowie podzieleni. „Modliłam się nad arkuszem”