MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Indeks glikemiczny awokado wynosi 10, a orzechów laskowych –...
fot. bhofack2/GettyImages.com

Słodycze dla cukrzyków? Tak! Wypróbuj przepisy na zdrowie i pyszne słodkości. Osoby z wysokim cukrem mogą jeść takie słodkie przekąski

Czekoladowy krem z awokado i orzechami laskowymi

Indeks glikemiczny awokado wynosi 10, a orzechów laskowych – 15. W wielu badaniach naukowych potwierdzono, że regularne spożywanie awokado reguluje stężenie cukru we krwi, a tym samym może zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2. Natomiast orzechy laskowe są znakomitym źródłem magnezu, który korzystnie wpływa na funkcję układu nerwowego. Dodatkowo znajdziemy tam kwasy omega-3, które wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Jak przygotować krem do smarowania pieczywa?

Składniki:

- 1 dojrzałe awokado,
- 30 g orzechów laskowych,
- łyżka mleka,
- pół łyżeczki gorzkiego kakao,
- 1/3 łyżeczki erytrytolu lub ksylitolu.

Przygotowanie:

Orzechy laskowe obierz z łupinek i rozdrobnij przy pomocy moździerza lub blendera. Dodaj miękkie awokado, substancję słodzącą, mleko oraz kakao i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany krem przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 2 tygodni.

Zobacz również

Turcja w ćwierćfinale, Austria wraca do domu. Mecz kończyli w ulewie

Turcja w ćwierćfinale, Austria wraca do domu. Mecz kończyli w ulewie

Pary 1/4 finału Euro. Dwa hity! Poznaj terminarz, komentatorów, drabinkę

Pary 1/4 finału Euro. Dwa hity! Poznaj terminarz, komentatorów, drabinkę

Polecamy

Moje wielkie polskie wesele, czyli jak zorganizować ślub bez finansowej katastrofy?

Moje wielkie polskie wesele, czyli jak zorganizować ślub bez finansowej katastrofy?

Złóż wniosek o 300 plus. Kto może skorzystać? Gdzie składać wnioski i kiedy wypłaty?

Złóż wniosek o 300 plus. Kto może skorzystać? Gdzie składać wnioski i kiedy wypłaty?

Najlepsza zupa soczewicowa. Zrobisz ją w jednym garnku

Najlepsza zupa soczewicowa. Zrobisz ją w jednym garnku