MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
KREM SUŁTAŃSKI...
fot. Katarzyna Puczyńska/archiwum polskapress

Sposób na słodycze w PRL-u. Pamiętacie te desery z dzieciństwa? Nie tylko kogel-mogel. Sprawdźcie TOP 10 kultowych przepisów

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów

KREM SUŁTAŃSKI

Składniki:
400 g śmietanki kremówki 36%
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki rodzynek
50 ml rumu (lub 50 ml wody z odrobiną aromatu rumowego)
3 łyżki kakao
3 okrągłe biszkopty

Wykonanie:

Rodzynki zalać rumem i odstawić na 30 minut do namoczenia. Następnie odcedzić i osuszyć.


Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kakao oraz połowę namoczonych rodzynków, zmiksować. Do drugiej dodać 2 łyżki cukru pudru, również krótko zmiksować.

Do 3 szklanek nałożyć ciemny krem, a następnie jasny. Wierzch posypać resztą rodzynków. Na górze deserków umieścić po jednym biszkopciku. Krem sułtański gotowy po godzinie w lodówce.

Źródło:justynadragan.pl

Zobacz również

Pokaz filmów wspinaczkowych 22 maja w Kinie Pod Baranami [WIDEO]

NOWE
Pokaz filmów wspinaczkowych 22 maja w Kinie Pod Baranami [WIDEO]

Kolejni artyści Festiwalu Inne Brzmienia. Kogo usłyszymy?

Kolejni artyści Festiwalu Inne Brzmienia. Kogo usłyszymy?

Polecamy

Nowa podstawa programowa już w tym tygodniu

Nowa podstawa programowa już w tym tygodniu

Tuning auta. Co jest dozwolone i w jakim zakresie? Co jest zabronione?

Tuning auta. Co jest dozwolone i w jakim zakresie? Co jest zabronione?

Najlepszy kompot do obiadu. Zrobisz go w kilka chwil

Najlepszy kompot do obiadu. Zrobisz go w kilka chwil